Psikoteknik Belgesi Nasıl Alınır?
Pek çok kişi tarafından merak edilen psikoteknik belgesi alma aşamaları detayları ile yazımızda. Sizlerde makalemizi okuyarak inegöl psikoteknik belgesi alma ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Ticari araç sürücülerini fiziksel ve zihinsel yönden değerlendirme yarayan psikoteknik değerlendirme sistemi bir simülatör eşliğinde yaklaşık bir saat süren bir test ile yapılmaktadır. Test boyunca teste giren adaya psikolog eşlik etmektedir.
Ticari araç sürücüleri psikoteknik belgesinin ne olduğunu, nasıl alındığını ve nereden alındığını merak etmektedir. Psikoteknik değerlendirme belgesi ülkemizde de sıkça denetimlerde istenen bir değerlendirme raporudur. Randevu alıp gittiğiniz bir inegöl psikoteknik değerlendirme merkezinde yaklaşık 1 saat içinde psikoteknik değerlendirme raporu oluşturulmaktadır. Psikoteknik değerlendirme raporu psikolog tarafından test simülatöründen alınan veriler sonucu oluşturulmaktadır. Psikoteknik değerlendirme raporunun oluşturulması için girilen test yaklaşık bir saat sürmektedir. Bir simülatör tarafından gerçekleştirilen 12 adet testten oluşmaktadır.
Her test kendi içinde farklı görevlere hizmet etmektedir. Bütün testlerden önce simülatör üzerinde bulunan bilgisayar tarafından sesli bir biçimde testler anlatılmaktadır. Her test başlangıcında sesli anlatımlar bulunmaktadır. Bu sesli anlatımlar bittiğinde aday asıl teste bire bir benzeyen deneme testleri çözmektedir.
Deneme testleri asıl testten kısa sürmekte ve adayı asıl teste hazırlamaktadır. Stres ve heyecanı bulunan aday testin öncesinde sesli anlatım ve deneme testleri uyguladığında hem stresi ve heyecanı azalmakta hem de teste daha iyi uyum sağlamaktadır. Testler bilinenin aksine zor değildir. Testlerden önce uygulanan denemeler de adayın testi daha iyi anlamasını sağlamaktadır. Her testin kendine göre zaman sınırlaması bulunmaktadır. Adaydan istenen mümkün olan en kısa sürede en doğru yanıtları vermesidir.
Adayın test süresinin en az 1 saat olması gerekmektedir. 1 saatin altındaki testler geçersiz sayılmaktadır. Testlerin bitiminde bilgisayardan alınan sonuçlar sisteme işlenmektedir. Sisteme işlenen sonuçların e-Devlette görünmesi ve denetimlerde sorun yaratmaması için psikiyatrist tarafından raporun onaylanması gerekmektedir. Raporun sisteme yüklenmesinden sonraki 45 günlük sürede bir psikiyatriste gitmeniz ve raporu onaylatmanız gerekmektedir.